“Jeg er kommet til Danmark for at arbejde og være en god borger.” – I retssalen blev Danmarks stramme udlændingepolitik cementeret 

Det er i de sidste årtier blevet svært at være indvandre i Danmark. Der er blevet fortaget markante stramninger på udlændingeområdet, og alene i Lars Løkke Rasmusens anden regeringsperiode blev der indført 47 tiltag for en strammere udlændingepolitik. Det har regeringen selv lavet en opgørelse over. I 2011 stemte et flertal i folketinget for en lov, der ifølge lovforslaget har til formål, at flere udlændinge udvises. Loven lyder, at man som udlænding automatisk bliver udvist, når man dømmes skyldig ved danske domstole, medmindre dette er i strid med Danmarks internationale forpligtigelser. I retten i Århus var konsekvensen af dette helt reel.

Tiltalt på baggrund af misforståelse

Den 32-årige rumænske mand virker fattet. Flankeret af to politibetjente og med sin familie bænket til tilhørerækken. Hans to søstre, bror og mor kigger håbefuldt op på ham, da han på sit modersmål afgiver vidneforklaring. 

Den 14. marts 2024 blev tiltalte anholdt på Dokken i Århus. Han havde opholdt sig i Danmark i modstrid med det indrejseforbud, han havde fået næsten seks år forinden. Paradoksalt er, at manden blev anholdt i forbindelse med, at han ville melde sin tilflytning til Danmark samt søge om arbejdsvisum hos borgerservice. 

Tiltalte blev i februar 2018 udvist fra Danmark og fik udstedt et indrejseforbud på seks år. Senere på året, i august, mellemlandede han i Kastrup lufthavn i den tro, at lufthavnen var transitområde. Dette viste sig at være en fejl. Han blev pågrebet af politiet og fik i den forbindelse et nyt seksårigt indrejseforbud gældende fra udstedelsesdatoen. Dette blev, ifølge tiltalte og forsvarer, ikke kommunikeret klart. 

Tiltalte forklarer, at han, på trods af at der var tolk til stede, på daværende tidspunkt ikke forstod, at han fik udstedt et nyt indrejseforbud. Han antog derfor, at det stadig var forbuddet fra februar 2018, der gjorde sig gældende, og da han i marts i år rejste tilbage til Danmark, var det i den tro, at forbuddet var udløbet. 

Håb og anger 

De fire fremmødte familiemedlemmer bor allesammen i Danmark. Det gør tiltaltes rumænske kæreste også. Tiltalte har arbejde i Danmark. 

Inden dommeren forlader retssalen for at votere, får tiltalte lov til at komme med en bemærkning. Han tager en sammenfoldet lap papir op af lommen. Manden kigger direkte op på dommeren og beder hende om at tro på ham.  

“Jeg er utrolig ked af det, der er sket. Jeg er kommet til Danmark for at arbejde og være en god borger. Jeg har arbejdstilladelse. Hvis jeg vidste, at jeg havde indrejseforbud, var jeg ikke kommet til Danmark,” oversætter den tilstedeværende tolk. “ Jeg er ærlig.” 

Tiltalte bliver dømt skyldig. Han skal afsone 60 dage i Århus arrest og vil derefter blive udvist. Han får udstedt endnu et indrejseforbud på seks år og skal betale sagsomkostninger. 

Tiltales familie er tydeligt berørte. Hans yngste søster, en pige på omkring 14 år, holder tårerne tilbage, og hans bror er synbart oprevet. Tiltalte selv forholder sig i ro. Hans blik er kulsort. 

Ifølge Institut for Menneskerettigheder har Folketinget flere gange tvunget domstole til at gå til grænsen af de menneskeretslige forpligtigelser. Dommene, der fældes i udvisningssager, er til tider helt ude af proportioner. Det går ud over gode, ærlige mennesker, som blot ønsker en tilværelse med deres familie, og som ydermere har lyst og vilje til at bidrage til det danske samfund. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *